Porumbel de piatră, porumbel și columbină - Asociația Faune Alfort
Postat pe 2 noiembrie 2018 de Faune Alfort

foto: Céline Volunteer
Denumirea comună: Porumbel de stâncă
Specii: Columba livia
Etimologie: biset provine din franceza veche "bis" care înseamnă gri închis; Columba este numele porumbelului în latină; livia se referă la culoarea albăstruie (latină liveo)
Greutate: 200 până la 300 de grame
Anvergură: 63 până la 70 de centimetri
Dimensiuni: 32 - 34 cm
Longevitate: 6 ani
Habitat: stânci marine stâncoase (crăpături și peșteri) și câmpuri învecinate; orașe și sate (cavități și cornișe ale clădirilor)
Dietă: Granivore mai mult sau mai puțin omnivore: semințe, fructe, insecte
Mâncare dată în clinică: Semințe, apă
Denumirea comună: Porumbel de lemn
Specii: Columba palumbus
Etimologie: Porumbelul de lemn, sinonim cu porumbelul de lemn care provine din latina palumbus, desemnează un porumbel mare sălbatic care se cuibărește în copaci
Greutate: 450-520 grame
Anvergură: 75 până la 80 de centimetri
Dimensiuni: 38 - 41 cm
Longevitate: 16 ani
Habitat: zone împădurite, parcuri și grădini din oraș
Dietă: Granivore mai mult sau mai puțin omnivore: semințe, muguri fructiferi, insecte
Mâncare dată în clinică: Semințe, apă
Sunt veri și totuși foarte diferiți. Și nu doar morfologic. Să vedem acest lucru în 3 puncte, posibil supuse controverselor.
Statutul lor ? Pentru porumbelul de piatră, este subiectul unei dezbateri nesfârșite, deoarece porumbeii din orașele noastre au fost de multă vreme încrucișate de biset sălbatic și porumbei domestici. Prietenii faunei spun că este de natură sălbatică pentru a o proteja mai bine (opinia Faunei Alfort), cei care doresc să limiteze populațiile spun că este de stat domestic, ceea ce este foarte convenabil să o elimine atunci când se aranjează. Pentru porumbelul lemnos, este vânat și considerat a fi un dăunător în multe departamente, în special pentru că consumă răsaduri. Când migrează, este bucuria vânătorilor din sud-vest pentru care vânătoarea de porumbei de lemn este o petrecere. !
Prezența lor în oraș ? Rock Pigeon este un locuitor al orașului vechi de secole, perfect adaptat resurselor pe care le oferă orașul. Neplăcerile pentru care este acuzat ar fi mai puțin dacă ar fi puse în funcțiune porumbei proiectați inteligent și dacă s-ar opri alimentarea iresponsabilă. Porumbelul de lemn este un adevărat porumbel rural care se stabilește treptat în oraș, atâta timp cât există suficient spațiu verde. Cu toate acestea, continuă să se hrănească în mare măsură în mediul rural, cu prețul zilnic înainte și înapoi.
Comportamentul lor ? Nimic de vazut. Porumbelul de piatră este un adevărat „copil din Paris”, inventiv și speriat de puține lucruri, totuși atent, deoarece cunoaște capcanele orașului. La Cedaf, el poate fi manipulat cu mare ușurință atunci când este încrezător. Porumbelul lemnos își înșeală lumea cu aspectul său puternic; el este de fapt foarte neliniștit și la Cedaf începătorii ar trebui să fie atenți: reținerea trebuie să fie fermă, deoarece va profita de orice ocazie de a scăpa, dar blândă, deoarece atacul de cord poate apărea dacă este aspru.
Și acum să-i cunoaștem mai bine !
Porumbelul de piatră și Porumbelul de lemn aparțin familiei Columbidae, care include porumbei, turturele și porumbeii. Două particularități disting colombidele de alte păsări. Ele sunt singurele păsări care secretă un lichid pentru a-și hrăni puii: această substanță cremoasă numită „lapte de cultură” este furnizată tinerilor de către mascul și femelă. De asemenea, au un mod special de a bea: își scufundă ciocurile în apă și o aspiră pentru a bea ca un pai, majoritatea celorlalte păsări ridicându-și capul pentru a o ingera.
„Porumbel de stâncă” este numele porumbelului nostru familiar pe care îl cunoaștem cu toții și îl întâlnim în toate orașele noastre. Se mai numește porumbel de oraș sau porumbel de stâncă. Este strămoșul porumbeilor domestici, dar tulpina naturală a porumbelului a dispărut în Franța continentală prin vânătoare și încrucișare cu porumbei domestici. „Porumbelul de lemn” este cel mai mare porumbel din Europa, numit și în unele regiuni „porumbelul de lemn”.
Din punct de vedere morfologic, porumbelul de piatră are un corp îndesat, aripi înguste și ascuțite, un cap mic, rotund și un bec scurt, subțire. În general, penajul său este de un gri albăstrui, mai palid pe spate și cu tonuri verzi și purpurii pe gât. Coada este albă, aripile au două bare negre care se observă, mai ales în zbor. Văzut de jos, putem vedea clar axilele albe. Capul, sânul și burta sunt mai închise la un ton albastru-cenușiu decât penele din spate. Factura este cenușie cu baza albă. Picioarele și picioarele sunt roșii, iar irisul este portocaliu roșiatic, cu un inel galben interior al ochiului. Masculul apare puțin mai mare decât femela.