Biologie Rechinii albi mari jură pe ficat gras - WELT
Înainte ca marele rechin alb să înceapă călătorii lungi, se clatină din nou în mod corespunzător - la urma urmei, trebuie să lucreze din greu la ficatul său gras pentru a supraviețui penuria de alimente

Sursa: alianță de imagine/WILDLIFE
Înainte de o călătorie, oamenii nu doar își mănâncă cu adevărat umplutura: rechinul alb mănâncă atât de mult încât ficatul său reprezintă mai mult de un sfert din greutatea sa corporală.
La fel ca păsările migratoare sau anghilele, rechinii albi mănâncă, de asemenea, mari rezerve de grăsime înainte de a pleca în călătorii mai lungi, cum ar fi la locurile de nuntă îndepărtate. Ficatul, în care este stocată energia, poate reprezenta apoi mai mult de un sfert din greutatea corporală a rechinilor, așa cum scriu oamenii de știință într-un studiu publicat în revista britanică „Proceedings of the Royal Society B”.
Marii rechini albi folosesc grăsimea stocată în ficat ca combustibil pentru călătoriile lungi de mii de kilometri prin marea liberă săracă: înainte de a începe călătoria, ficatul poate consta în până la 90 la sută din grăsimi bogate în energie și apoi devine din ce în ce mai mic pe drum, deoarece rezervele sunt consumate după cum au aflat oamenii de știință din jurul biologului Gen Del Raye de la Universitatea Stanford din SUA.
Pentru a determina dimensiunea ficatului rechinului, cercetătorii au folosit mini-computere atașate rechinilor pentru a-și observa comportamentul de înot și scufundare pe o distanță de 4.000 de kilometri în estul Pacificului. Din aceasta au tras concluzii cu privire la dimensiunea ficatului, pe care rechinul îl folosește și ca corp de înot - spre deosebire de majoritatea peștilor, rechinii nu au o vezică înotătoare, astfel încât ficatul oferă flotabilitate.
Mai puțină flotabilitate în timpul excursiei
Pe măsură ce migrau, marii rechini albi aveau din ce în ce mai puțină flotabilitate, ceea ce sugerează că ficatul se micșora.
Acest rezultat este important pentru rechinii pe cale de dispariție: dacă rechinii albi mari nu pot mânca suficiente rezerve în teritoriile lor de coastă, de exemplu, deoarece stocurile de foci scad din cauza pescuitului excesiv, este posibil să nu mai poată migra departe pentru a-și păstra speciile.
Se știe deja că rechinii albi mari pot parcurge distanțe uriașe atunci când migrează prin oceanele lumii. În 2005, cercetătorii au descris cum un mare rechin alb, botezat „Nicole”, probabil a traversat Oceanul Indian din Africa de Sud în Australia și a revenit în termen de nouă luni, acoperind o distanță de 20.000 de kilometri.