The Xenic of the rocks - Club nature des Amis de Benjamin

Xenicul stâncilor

Dimensiune: 10cm
Greutate: 16-20 g

Pasăre verzuie mică care la început pare fără coadă.

La bărbați, partea superioară este verde, partea inferioară cenușiu-maroniu și laturile gălbuie. Femelele sunt mai brun-maro. Picioarele și picioarele, limpezi, sunt lungi pentru o pasăre de această dimensiune. Aripile sunt scurte și rotunjite. Ambele sexe au un superciliu alb-crem lung, bine marcat. Factura este subțire și neagră.

Reproducerea acestei specii este încă slab înțeleasă. Cuiburile sunt construite printre pietre sau resturi, sau sub margini stâncoase, întotdeauna aproape de vegetație. Cuibul este o ceașcă din frunze și iarbă, al cărei interior este căptușit cu câteva sute de pene care protejează ouăle și puii de temperaturile adesea scăzute ale regiunilor în care trăiește acest xenic. Reproducerea are loc în primăvara și vara australă, din decembrie până în februarie. Ambii părinți îi hrănesc pe tineri.

rocks

Este singura pasăre din Noua Zeelandă care petrece tot anul în regiunile alpine și subalpine, unde frecventează zone de gheață și stufoase între 900 și 3000 de metri.